Datum:

September 19, 2018

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Výhody a nevýhody sdílené ekonomiky

Sdílená ekonomika představuje přirozenou evoluci zapříčiněnou digitální dobou a rychlým pokrokem technologií. Jde o systém sdílení, který vymysleli lidé a těm i slouží. V jisté formě fungovala vždy, avšak internet a možnost sdílet komodity pomocí digitálních platforem jí dal křídla.

Sdílená ekonomika jako celek zvyšuje konkurenci na straně nabídky trhu. Tím, že zapojuje širokou masu lidí,tlačíceny poskytovaných služeb či jiných komodit dolů. Zároveň však klade vysoký důraz na kvalitu poskytovaných služeb, která bývá mnohdy vyšší než v sektoru tradiční ekonomiky. Potenciálních uživatelů sdílené ekonomiky je neomezený počet, který je limitován maximálně odvětvím a dovednostmi.

Jaké jsou výhody sdílené ekonomiky?

Mezi nejzákladnější výhody sdílené ekonomiky patří možnost efektivnějšího využívání různých komodit. Jednotlivci je používají příležitostně, čímž zvyšují jejich využitelnost.

Za další pozitivum lze považovat i to, že různé digitální ekonomické platformy fungují i ​​v oblasti online trhu. Sdílená ekonomika umožňuje snadné setkávání poptávky a nabídky v oborech jako online marketing, copywriting, programování nebo doučování předmětů. Účastníci těchto transakcí tak nepotřebují měnit svou geografickou lokalizaci, a tím je jejich práce podstatně usnadněna. Sami si mohou stanovit podmínky a také počet odpracovaných hodin, čímž je jejich pracovní doba dostatečně flexibilní.

Rozvoj sdílené ekonomiky vyvolává tlak na zvyšování technické a informační gramotnosti lidí, čímž se zvyšuje počet nabízejících a poptávajících. Rovněž sdílená ekonomika přináší nové podnikatelské nápady, protože propojuje lidi s nápadem a bez finančních prostředků s lidmi, kteří mají volné finance. Další možností jak prostředky získat, je poskytovat služby prostřednictvím platformy sdílené ekonomiky, čímž se dají nasbírat vhodné zdroje na rozběh vlastního nápadu.

Princip fungování sdílené ekonomiky tkví v dobrých referencích a hodnoceních. Uživatelé zboží nebo služeb, ať už v oblasti sdílení jízd, pronajímání ubytování nebo při využívání marketingových/finančních služeb, udělují hodnocení poskytovatelem. Potenciální budoucí klienti si tak mohou ověřit spolehlivost a kvalitu služeb konkrétního poskytovatele a stejně to funguje i naopak.

Nevýhody sdílené ekonomiky

Tím největším negativnem sdílené ekonomiky je fakt, že provozovatelé platforem a poskytovatelé služeb nejsou zaměstnanci a nevztahuje se na ně:

  • odstupné
  • zdravotní pojištění
  • prémie

Díky tomu může nastat dlouhodobý pokles pracovních míst v tradiční ekonomice, protože ceny za pronájem služeb a komodit sdílené ekonomiky jsou nižší. Zaběhnuté společnosti tak dosahují nižší ziskovosti.

Sdílené ekonomice chybí zaměstnanecké vztahy a obchodní smlouvy, a tak dochází ke ztrátě daňových příjmů z pohledu státního rozpočtu. Většina transakcí je realizována na online platformách a probíhají mezi lidmi po celém světě. Pro jednotlivé vlády států je tedy důležité nastavit regulační zásady sdílené ekonomiky a vytvořit postup legalizace příjmů, které budou následně zdaňovány.

Jako poslední je potřeba zmínit to, že nasdílené ekonomice nejčastěji profitují třetí strany – provozovatelé platforem.

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás