Datum:

January 10, 2023

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Jaká je optimální teplota v kancelářích?

Jaká by měla být ideální teplota v pracovním prostředí?

Ideální teplotu v kanceláři není možné exaktně určit, protože každý člověk vnímá tepelnou pohodu jinak.

Tepelná pohoda nastává, pakliže vznikne rovnováha mezi vyprodukovaným a odváděným teplem v našem těle. Tento proces se však u každého jednotlivce liší. V menších kancelářích se na optimální teplotě pracující pravděpodobně lépe shodnou, na rozdíl u open space kanceláří, kde pracuje větší množství lidí, a každý z nich má na ideální teplotu jiné požadavky a názor.

Běžně doporučená teplota pro zaměstnance pracující v kanceláři je v rozmezí od 21 – 23 °C. Vlhkost vzduchu by pak měla být minimálně 40 %, maximálně 70 %. Toto rozpětí je nazýváno komfortní zónou a mělo by vyhovovat většině zaměstnanců.

Minimální výši teploty na pracovišti také upravuje zákoník práce, který nařizuje zaměstnavatelům vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí.

Od 11. října 2022 platí nová pravidla pro určení minimální teploty na pracovišti. Ta mají zaměstnavatelům pomoci s úsporou za energie na vytápění, a to následovně:

  1. v kancelářích musí být vždy minimálně 18 °C,
  2. u montážní linky nebo na pokladně nejméně 16 °C.

Reakce vlády na energetickou krizi

Nařízení vlády č. 303/2022 Sb., kterým se mění nařízení 361/2007 Sb. stanovující bližší podmínky ochrany zdraví při práci, bylo vyhlášeno ve Sbírce zákonů 11. října 2022. Následující den nabylo také účinnosti.  Navrhovatelem je Ministerstvo zdravotnictví, podle kterého je důvodem ke změně regulace aktuální energetická krize. Při formulaci návrhu ministerstvo bralo v potaz dostupné hygienické poznatky, změna teploty by tak neměla mít výrazně negativní vliv na zdraví zaměstnanců.

Nové minimální teploty

Změny se dotýkají nejen pracovišť příslušících do dvou kategorií práce, ale i tzv. sanitárních místností (šaten, umýváren, sprch a toalet):

  1. šatny je zaměstnavatel povinen vytopit na 18 °C,
  2. umývárny a sprchy na 19 °C,
  3. na záchodech musí být alespoň 15 °C.

Teploty jsou stanoveny nařízením vlády pro jednotlivé třídy práce, které jsou strukturovány především dle pohybové aktivity na pracovišti. Pro každou z tříd je vymezena minimální, maximální a optimální teplota.

Flexi Office nabízí širokou nabídku pronájmu kanceláří, kde si klient může zvolit délku pronájmu podle vlastních potřeb. Ve všech kancelářích je možné zvolit takovou teplotu, která bude klientům vyhovovat.

Hledáte pronájem kanceláře?

Mám zájem