Datum:

September 26, 2023

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Máte již registrovaného skutečného majitele? Office House Vám pomůže

Již od června 2021 je v platnosti novela zákona o evidenci skutečných majitelů. Ano, jedná se o ten zákon, jenž donutil bývalého premiéra nechat se zapsat jako skutečný majitel Agrofertu. Co tato novela znamená pro firmy a kdo vám s ní může pomoci?

ESM: O co se jedná?

ESM není žádnou novinkou. Povinnost registrovat skutečného vlastníka u nás existovala již dřív. Evidence do té doby ale nebyla veřejně přístupná, a tak právě z toho důvodu mnoho firem nemělo skutečného majitele registrovaného, neboť povědomí o ESM nebylo tak široké.

Aktuálně je člen statutárního orgánu odpovědný za evidenci a evidující osoba je povinna dbát na to, aby společnost měla skutečné majitele řádně evidované. 

Povinnosti však mají i skuteční majitelé, kteří musí evidující osobě poskytnout maximální součinnost. V případě, že například dojde ke změnám ve vlastnické struktuře ho neprodleně informují tak, aby si aktualizoval nejen seznam akcionářů, ale nechal aktualizovat i údaje v evidenci dle nových údajů.

V případě, že by tato povinnost nebyla splněna, nemůžete hlasovat na valné hromadě a hrozí vám pokuta až do výše 500.000 Kč. Skutečně tedy doporučujeme mít tuto agendu v maximálním pořádku. 

Jsme si vědomi toho, že s doložením skutečného majitele je spojena nemalá administrativní zátěž a pro mnohé je správná identifikace skutečného majitele obtížná. 

Využijte služeb OFFICE HOUSE

Nejste si jisti, zda vše dokážete zařídit sami? Neváhejte využít služeb společnosti OFFICE HOUSE!

„OFFICE HOUSE není pouze poskytovatelem kancelářských prostor v České a Slovenské republice. Dále vám také nabízí profesionální podporu a pomoc během podnikání, kdy vám kromě cenných rad můžeme nabídnout pomocnou ruku a dané povinnosti vyřešit přímo za vás,“ říká o nabízených službách OFFICE HOUSE.

Registrace skutečného majitele

Mám zájem