Datum:

June 1, 2022

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Covid změnil kancelářský trh

Covid změnil kancelářský trh

Covid změnil kancelářský trh

Predikce expertů potvrdily, že ani po odeznění pandemie už nikdy kancelářský trh nebude stejný jako před ní. Sice nepřišel tak dramatický propad, ale stále více firem a zaměstnanců preferuje flexibilnější řešení než před covidem. Nejvíce populární dle získaných dat je kombinace flexi servisované kanceláře či coworkingových center a home office.

V současnosti z domova pracuje okolo 37 % českých zaměstnanců, což jsou téměř dva miliony lidí. Za standardní situace bývalo přitom na home office jen zhruba 200 tisíc lidí, což jsou pouhá 4 % pracovní síly. Tak masivní odliv značí jediné – víc než třetina kanceláří v ČR teď zeje prázdnotou.

Aktuální situace v Praze a Brně

  1. Praha – v současnosti je v Praze nepronajato asi 7,5 % z celkové plochy kanceláří, která čítá víc než 3,8 milionu m2. Loni přibylo do kapacity 130 tisíc m2 a letos se v Praze dostaví dalších 100 tisíc m2nových kancelářských prostor.
  2. Brno – v Brně vzrostla podle analýzy neobsazenost kanceláří téměř na 12 %. Celková kapacita ve městě přesahuje 650 tisíc m2.

Nastává éra práce odkudkoliv

Ani po utlumení pandemie se masy zaměstnanců nevrátily do kanceláří v původních počtech. Po 2 letech nařízené práce z domova se potvrzuje, že výlučně takový model není žádoucí. Kvůli úbytku výkonnosti ho nepodporují firmy, kvůli nedostačujícímu kontaktu s kolegy ani samotní zaměstnanci. Určitá část práce se ale na home office pravděpodobně přesune a firmy zaměstnancům nabídnou flexibilní řešení – kombinaci práce z domova a práce v kanceláři.

V praxi to vypadá tak, že zaměstnanec stráví v rámci pracovního týdne třeba jeden či dva dny ve společné kanceláři – hlavně kvůli přímé osobní komunikaci a koordinaci s kolegy ve svém týmu – a další dny pracuje na dálku. A je jedno, zda pracuje z flexi kanceláře, hubu, hotelu, parku nebo kavárny.

Roste trend coworkingových center a flexibilních kanceláří

Výrazný růst se očekává u coworkingových center a flexibilních kanceláří, které nabízejí na míru šité prostředí i vybavení. Není výjimkou, že zahrnují takové prostory, jako jsou fitness zóna, místnost pro jógu, luxusně vybavená kuchyň, pobytová terasa nebo dokonce kinosál.

Flexi Office nabízí pronájem servisovaných a plně vybavených kanceláří v ČR a na Slovensku. Individuální kanceláře jsou vybaveny dle potřeb a přání klientů v závislosti na jejich velikosti. Součástí je veškerý servis spojený s chodem kanceláře. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Hledáte flexibilní kancelář na míru?

Kontaktujte nás