Datum:

December 13, 2021

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Jaký je rozdíl mezi provozovnou a sídlem?

Jaký je rozdíl mezi provozovnou a sídlem

Co je to provozovna

Provozovna se dle živnostenského zákona definuje jako samostatně ohlášené podnikatelské místo, ve kterém je provozována živnost. Za provozovnu je pokládán i mobilní stánek /mobilní provozovna, která je přemístitelná a není situovaná na jednom místě déle než tři měsíce.

Oznamovací a označovací povinnosti

V případě, že si provozovnu založíte, týkají se vás následující povinnosti:

  • Podnikatel má povinnost zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně oznámit živnostenskému úřadu s předstihem.
  • Podnikatel je povinen při uzavření provozovny určené pro prodej zboží nebo poskytování služeb viditelně a zvenku předem označit počátek a konec uzavření.

Podnikatel je povinen nejpozději k poslednímu dni své činnosti oznámit živnostenskému úřadu, na jaké adrese lze řešit případné závazky. Také má povinnost ohlásit i každou změnu adresy po dobu 4 let ode dne ukončení činnosti v provozovně.

Je nezbytné v provozovně ustanovit osobu odpovědnou za činnost provozovny a zabezpečit, aby v provozovně byla v prodejní nebo provozní době přítomna osoba splňující podmínku znalosti českého nebo slovenského jazyka.

Označení provozoven

Každá provozovna musí být zvenčí a natrvalo viditelně označena obchodní firmou/názvem nebo jménem a příjmením podnikatele a jeho identifikačním číslem.

Co je to sídlo?

Sídlem podnikající fyzické osoby se pokládá místo, odkud podnikatel řídí své aktivity. Jde o adresu ve smyslu poštovního řádu (je nutné uvést název obce, ulici, čísla popisné/orientační a PSČ), na kterou lze doručit výpis ze živnostenského rejstříku, správní rozhodnutí apod.

Adresa sídla může být totožná s adresou trvalého bydliště. Podle § 31 odst. 2 živnostenského zákona pak musí být objekt, v němž má podnikatel sídlo (pakliže se liší od bydliště), viditelně označen názvem, případně obchodní firmou, nebo jménem a příjmením a označené IČO. Sídlo společnosti na vlastní adrese však může být rizikové.

Společnost FLEXI OFFICE nabízí také sídlo společnosti na prestižních adresách v rámci České a Slovenské republiky. Stále tápete? Nevadí, rádi Vám se vším pomůžeme.

Máte zájem o sídlo společnosti na prestižní adrese?

Mám zájem