Datum:

June 14, 2019

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Jak na úspěšný zápis do obchodního rejstříku? Vznik vlastní společnosti krok za krokem

Zakládáte vlastní společnost? Nezapomeňte dbát na všechny úřední náležitosti, aby mělo vaše podnikání hladký rozjezd. Založení vlastního podnikání není úplně banální úkon, proto je dobré pečlivě si projít všechny postupy, vyhnete se tak zbytečným komplikacím.

Proces zakládání vlastní živnosti se občas jeví jako velmi složitý a pro mnoho začínajících podnikatelů představuje velkého strašáka. Proto vám přinášíme přehled jednotlivých kroků od počátečního nápadu až po to nejdůležitější: zápis do obchodního rejstříku.

K čemu slouží zápis do obchodního rejstříku?

Zápis nově založené společnosti do obchodního rejstříku je pravděpodobně tím nejdůležitějším úkonem. V ten moment totiž společnost reálně vzniká. Podstatné jsou však samozřejmě i úkony předcházející samotnému zápisu. Jaké jsou kroky vedoucí k založení společnosti?

Na samotném počátku stojí dobrý nápad a základní finanční kapitál. Ten by měl být dostačující pro rozjezd firmy a následnou stabilizaci. Všechny vaše plány by se měly objevit v podnikatelském záměru (plánu) pro podnikání. Rozhodně jej nepodceňte, pomůže vám odhalit možná úskalí a připravit si různé scénáře do budoucna.

 

Dbejte na pečlivost při administrativních procesech

Proces založení vlastní společnosti není žádná banální operace. Je důležité, aby vše bylo vyplněno a sepsáno bezchybně, nepodceňte proto přípravu. Jestliže si nevíte rady nebo chcete mít stoprocentní jistotu, neváhejte se na nás obrátit a my vám celý proces znatelně ulehčíme.

K založení společnosti je potřeba sepsat společenskou smlouvu nebo zakladatelskou listinu (pokud firmu zakládá jediný společník). V případě společnosti s ručením omezeným musí být obě notářsky ověřeny. Při zakládání akciové společnosti musíte ještě navíc vytvořit a přijmout stanovy.

Spolu se zakládající listinou či společenskou smlouvou musíte přiložit také vyplněný formulář určený pro rejstříkový soud. V něm se vyplňují specifikace firmy, jako je její zaměření, typ společnosti, jméno nebo sídlo. Návrh s úředně ověřenými podpisy se následně podává na rejstříkový soud, kde vaši společnosti zanesou do obchodního rejstříku.