Datum:

December 20, 2017

-
Autor:

OFFICE HOUSE

4 tipy, jak ukázat zaměstnancům, že Vám na nich záleží

Úspěch Vašeho byznysu ve velké míře závisí na šikovnosti zaměstnanců. Výhody v podobě neformálního pracovního prostředí, plné ledničky nebo týdenní jógy, či peer-to-peer vztahů jsou motivující. Vaši „svěřenci“ potřebují také uznání a povědomí o tom, že to dělají dobře.

Jako zaměstnavatel se snažíte být šéfem s co nejlepšími vůdčími schopnostmi. Uznáváte úsilí svých zaměstnanců a snažíte se je odměňovat, a tím motivovat? Přinášíme Vám 4 tipy, jak projevit Vašim zaměstnancům vděčnost.

1. Upřímná verbální pochvala

Vyberte si něco, co bylo na výkonnosti zaměstnance obdivuhodné a řekněte mu o tom. Jasný směr vede k ještě lepším výsledkům. Poděkování má jistě silný vliv. Dávejte však konkrétní důvody, proč jste vděčný.

Náš tip: Místo: „děkuji, že jsi přes víkend pracoval,“ zkuste, „opravdu si vážím, že jsi nám svou prací pomohl splnit cíl v tak krátkém termínu.“

Zdůrazníte tím podstatu, proč to bylo důležité a také podpoříte pozitivní chování, které chcete v rámci organizace vytvořit. Pomáhá to k vytváření určité normy chování pracovní komunity.

Jak verbálně poděkovat zaměstnancům?

  • mluvte osobně a od srdce
  • specifikujte akci, úspěch či chování, za které děkujete
  • připomeňte jim, jak Vás ovlivnil jejich čin

2. Flexibilní plánování

Každý má svůj život i mimo pracoviště. S některými zaměstnanci zřejmě máte i přátelské vztahy. Proč se nepotkávat ve společnosti nebo při nějakém společném koníčku?

Flexibilním plánováním práce máme na mysli volno v případě nouzové potřeby, ať už z rodinných nebo jiných důvodů. Může jít také o poskytování flexibilnější pracovní doby. Častokrát totiž dostáváme ty nejlepší nápady mimo pracovní místo.

Při flexibilní pracovní době zaměstnanci:

  • dosahují lepších výsledků
  • jsou méně nemocní
  • odpracují více hodin
  • jsou v práci šťastnější

3. Personalizované dárky

I v případě, kdy si s daným člověkem nejste zcela blízcí, můžete přijít na to, co ho potěší. Zkuste diskrétně oslovit jeho kolegu, se kterým tráví čas. S těmito informacemi snadněji potěšíte osobním dárkem za skvělý výkon.

Tyto dary zaměstnancům ukáží, že si jich vážíte a vděčíte jim za přínosy do vaší firmy. Zajisté tím prezentujete i firemní kulturu a rozvinete svou kreativitu. Klidně vsaďte na vtipné drobnosti.

Rozvíjejte vztahy na úrovni peer-to-peer

Vzájemné uznání mezi vrstevníky – zaměstnanci pomáhá usnadňovat způsoby projevů vděčnosti a vede k pozitivní kultuře na pracovišti. Víte, co je pro mnohé zaměstnance největším motivátorem? Jejich kolegové. Hlavním důvodem je v tomto případě důležitost hodnoty přátelství při formování pracovní morálky.

Vytváření pracovního prostoru ke spolupráci či pořádání teambuildingů je skvělý způsob, jak pomoci vytváření přátelství na pracovišti.

4. Poskytování příležitostí

Oddanost ke kariéře zaměstnanců prokáže Váš dík. Dáte tím najevo, že jsou nedílnou součástí budoucího vývoje Vaší společnosti. Poskytujte jim příležitost k růstu kdykoli je to možné. Pokud jim ukážete, že jste ochotní investovat do jejich kariérního růstu, určitě budou podávat lepší výkony.

Co Vám poskytování příležitostí pro zaměstnance přinese?

  • zaujmete a udržíte si skvělé pracovníky
  • zvýšíte angažovanost pracovníků
  • ušetříte a vyděláte peníze
  • začnete pohlížet i do budoucna

 Článek bychom ukončili známým klišé: „Všechno, co svým zaměstnancům dáte, se Vám určitě vrátí.“

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás