Datum:

June 5, 2017

-
Autor:

OFFICE HOUSE

Rostliny do kanceláře: zdravé pracovní prostředí

Zeleň v kanceláři výrazně zvyšuje osobní spokojenost a taky vnímání kvality vzduchu na pracovišti. Zelená kancelář zvyšuje výkon zaměstnanců tím, že je podněcuje být víc fyzicky i emocionálně zdatnější.

Benefity, které Vám rostliny přinesou do kanceláře

  • zvýšení produktivity a koncentrace
  • příjemné prostředí pro práci
  • čistější vzduch na dýchání
  • redukce hluku – zvuková bariéra
  • filtrace škodlivých látek z prostředí
  • zvýšení vlhkosti vzduchu
  • příznivý vliv na psychiku a zdraví
  • zvýšení tvořivosti, kreativnosti
  • zvýšení obranyschopnosti organizmu

Příčinami „špatného vzduchu“ jsou často místnosti bez možného dostatečného větrání, stavební materiály, nátěry, podlahy a koberce, ze kterých se uvolňuje formaldehyd a jiné škodlivé látky. K tomu se přidávají látky, které produkuje člověk a elektrotechnika.

Rostliny, které Vám zpříjemní prostor a pročistí vzduch

Fíkus nebo fíkovník

Tato vlhkomilná rostlina odstraňuje formaldehyd a díky svojí elektrostatice pohlcuje prachv místnostech, který se usazuje na jeho listech. Do kanceláře je vhodný například Ficus binnendijkii ‘Alii‘. Z hlediska schopnosti odstraňovat z ovzduší škodlivý formaldehyd je nejlépe hodnocený Ficus elastica. Kromě pozitivních účinků na ovzduší jde o krásnou dekorativní rostlinu.

Dracéna 

Exotická, ale jedovatá rostlina, která má v oblibě polostín a teplo. Listy dracény fungují jako indikátory žízně nebo prolití. Hnědé špičky naznačují, že máte květinu zalít. Dopřejte ji dostatečný prostor (např. v odpočinkové zóně či lobby) a nevystavujte ji průvanu a ona vám za to bude absorbovat škodlivé látky (formaldehyd, benzen, zplodiny z kouření i oxid uhelnatý).

Sansevieria nebo tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk je velmi odolná rostlina. Kvůli svým krátkým kořenům ji pěstujeme v nižších, ale širokých nádobách. Rostlinu můžeme vystavovat i delšímu období sucha, proto bez problému vydrží i vaši delší nepřítomnost v kanceláři. Svou přizpůsobivostí se hodí do různých interiérů, kde pohlcuje trichlóretylén, benzen a xylen.

Zamioculcas

Tento nenáročný sukulent můžeme umístit kdekoliv, ať už na přímé slunce nebo do stínu, proto je zcela vhodný do kterékoliv části kanceláře. Vyhovuje mu spíše vysychání než bohatá zálivka. Zásoby vody si ukládá ve svých tučných kožovitých stoncích a listech, které přispívají k zvlhčení vzduchu v místnostech.

Palma

Zvlhčuje vzduch a odstraňuje chemické toxiny ze vzduchu. Tato nejoblíbenější kytka je vhodná do vstupních hal kancelářských budov, menších i větších místností v samotných interiérech a kancelářích. Dotváří v prostoru exotiku vzdálených krajin, to vytváří pozitivní atmosféru. Mezi ty s nejlepšími vlastnostmi patří Phoenix roebelenii, Chamaedora seifrizii, Chrysalidocarpus lutescens a Rhapsis excelsa.

Spathiphyllum, známý též jako lopatkovec

Je výborný v pohlcování alkoholu, acetonu, benzenu a formaldehydu. Díky své zásobárně vody je vhodný na osvěžení vzduchu. Bude spokojený v interiérech s pokojovou teplotou a snáší i hůř osvětlené stanoviště, jako je např. recepce business centra, bude však kvést méně.

Všechny výše uvedené rostliny najdete i v našich kancelářích ve Flexi Office. Výběr rostlin přizpůsobíme Vašim preferencím s ohledem na požadavky, které daná rostlina potřebuje a umístění/orientaci Vaší kanceláře. O všechny rostliny se postarají naše asistentky.

Chcete pracovat v příjemném prostředí?

Mám zájem